• Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • RSS Feed
Header

Objektif dan Fungsi

OBJEKTIF

  • Mentransformasi sektor agromakanan secara terancang, bersepadu dan menyeluruh ke arah pencapaian matlamat dasar agro makanan.
     
  • Mengoptimumkan penggunaan sumber secara lestari bagi meningkatkan pengeluaran dan menjamin keselamatan makanan negara.
     
  • Memodenkan sistem dan infrastruktur pertanian di kawasan perkhidmatan
     
  • Meningkatkan pendapatan dan taraf sosio-ekonomi golongan sasar

 

FUNGSI

  1. Merancang, menyelaras, melaksana, memantau program pembangunan dan pengembangan pertanian.

  2. Menyediakan kerangka transformasi dalam meningkatkan produktiviti, kualiti dan jaminan keselamatan makanan negara

  3. Meningkatkan pengeluaran makanan bagi memenuhi tahap sara diri (SSL) negara dan mengurangkan kebergantungan terhadap import

  4. Menyedia, menaiktaraf, operasi dan penyelenggaraan infrastruktur pertanian

  5. Memberi khidmat sokongan dan perundingan yang cekap dan berkesan kepada kumpulan sasar dan stakeholder

  6. Meningkatkan pendapatan golongan sasar ke arah negara berpendapatan tinggi

  7. Menyediakan pelan dan tindakan pengurusan bencana

  8. Merancang, melaksana, memantau dan menilai 

  9. pelaksanaan program Bidang Keberhasilan Ekonomi Utama Negara (NKEA)

  10. Membangun usahawan tani yang bergiat aktif dalam industri agromakanan dan hiliran

  11. Pemindahan dan pengamalan teknologi terkini kepada golongan sasar dan stakeholder

  12. Pembangunan modal insan pegawai dan golongan sasar

Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu Pulau Pinang
Jalan Jelawat, Seberang Jaya,
13700 Perai, Pulau Pinang.
Tel : 04-3907801
Fax no : 04-3907803
Hakcipta Terpelihara © 2019 Kawasan Pembangunan Pertanian Bersepadu Pulau Pinang
Penterjemahan Google digunakan untuk bahasa selain daripada English dan Melayu.
Sesuai dipaparkan menggunakan Internet Explorer 9.0 ke atas dengan resolusi 1280 x 768

Masa Capaian: saat
Kemaskini Terakhir: Khamis, 27 Mac 2025
Ezyweb Content Management System